KY FAQ - Funktionalitet

Spørgsmål og svar om Kommunernes Ydelsessystem.

Denne system-FAQ omhandler funktionaliteterne i KY indenfor områderne:

  • Breve, Journalisering og dokumentstyring
  • Selvbetjening, ledelsesinformation og dataudtræk
  • Sagstyper og ydelser
  • KY og jobcentret
  • KY, støttesystemerne og SAPA
  • Udbetalinger og KY
  • Andre integrationer
Breve, Journalisering og dokumentstyring
Er der både mulighed for systembreve/standardbreve og lokale breve?

Ja. Der er mange standardbreve i KY, men kommunen kan også selv lave brevskabeloner og egne breve i KY. Standardbrevene vedligeholdes ved lovændringer, mens kommunerne selv skal forestå vedligehold af breve, som kommunen selv har sat. 

Integrerer KY til digital post?

Ja, breve fra KY kan forsendes til digital post. KY modtager kvittering fra digital post.

KY understøtter pt. ikke retursvar fra Borger via digital post. Dog vil Borger via Selvbetjeningsløsningen kunne fremsende yderligere dokumentation til KY.

Hvis kommunen vil sende breve modtaget fra digital post til KY kan processen Modtag post anvendes. 

Kan jeg skrive journalnotater i KY?

Ja, det er muligt at skrive journalnotater i KY. 

Kan der laves journalrapport – dvs. at sagsbehandleren kan markere elementer fra journalnotater til en rapport?

Ja, sagsbehandleren kan lave et samlet udtræk af journalnotaterne.

Kan jeg gemme dokumenter i KY?

Ja, det er muligt at gemme dokumenter på de enkelte sager i KY.

Skal vi fortsat bruge et ESDH system?

Ja, I vil skulle bruge jeres ESDH system til jeres klagesager og ankesager - da KY ikke skal aflevere til statens arkiver, samt sager om mellemkommunal refusion. Herudover vil I kunne nøjes med at bruge KY til dokumenthåndtering.  

Bemærk at KY ikke konverterer historiske dokumenter og sager ind fra jeres ESDH systemer, så kommunen vil skulle tage stilling til, hvorledes I håndterer disse ved skiftet. 
Der er udarbejdet en KLIK opgave til kommunerne herom "Afklar dokumentstyring i relation til KY".

Kan jeg fortsat skrive journalnoter i KMD SAG?

Nej, KMD SAG skal ikke anvendes i relation til KY. Journalnoterne skrives direkte i KY. 

Skal vi fortsat bruge KMD doc2archive til systembreve?

Nej, KMD doc2archive skal ikke bruges i relation til KY. De gamle systembreve og lister udlæses fra KMD doc2archive og indlæses i KY. 

Selvbetjening, ledelsesinformation og dataudtræk
Indeholder KY en selvbetjeningsløsning?

KY har inkluderet en selvbetjeningløsning, hvis kommunen ønsker dette. Denne er ikke obligatorisk at benytte. 

Er der mulighed for medbetjening for sagsbehandlere i KY-selvbetjeningsløsningen (kan sagsbehandleren logge ind på vegne af en borger)?

Nej

Er det muligt at nøjes med at tage dele af Selvbetjeningsløsningen i brug?

Det kan desværre ikke lade sig gøre kun at tage dele af selvbetjeningsløsningen i brug. Det er enten eller på nuværende tidspunkt. 

Der vil være mulighed for at indsætte links til eksterne vejledninger eller at lave et link til en anden selvbetjeningsløsning end KY for eksempelvis enkeltydelser, men det vil ikke kunne 'blokere' borgeren i at ansøge om Enkeltydelse gennem KYs selvbetjeningsløsning. I kan læse mere om jeres muligheder for at foretage kommunal opsætning af selvbetjeningsløsningen i KYs konfigurationsvejledning, der findes under 'Brugervejledninger' på KOMBITs dokumentbibliotek. 

Hvor kan vi se specifikationen for data?

Når leverandøren af KY har færdiggjort dataspecifikationen stilles denne til rådighed for kommunerne og kommunernes LIS leverandører. 

Udtrækkes KY data til FLIS?

et er planlagt at KY data udtrækkes og leveres til FLIS, hvorfra kommunerne kan tilgå dette.

Vil der være standardrapporter i KY?

KY indeholder et antal fastdefinerede rapporter (ca. 20), som kommunen kan udtrække efter behov. 

Har kommunerne selv adgang til data?

KY afleverer på daglig basis fuldt dataudtræk til serviceplatformen, hvorfra kommunen selv kan hente dette og indlæse i deres egne LIS systemer. Det er også muligt for kommunen at lade deres LIS leverandør hente data herfra. Dette sætter kommunen op i forbindelse med implementering af KY. 

Indeholder KY rapporter til brug for ledelsesinformation eller kontrolformål?

KY indeholder et begrænset antal fastdefinerede rapporter (ca. 20), som kommunen kan danne med en given frekvens eller efter behov. 

Sagstyper og ydelser
Er sagerne i KY opbygget ligesom i KMD Aktiv?

Nej. KMD Aktiv benytter sig af et 'samlesagsprincip', hvor en sag kan have flere bevillinger. KY benytter sig af enkeltsagsprincippet, hvor der normalt er en bevilling per sag. 

Understøtter KY råd og vejledningssager?

Nej, disse er ikke indledningsvis understøttet, men forventes implementeret senere.  
Kommunerne vil fra starten skulle håndtere ders råd og vejledning ved brug af deres ESDH systemer. 

Understøtter KY Administrationssager?

Administrationssager og håndtering af debitorindbetalinger til dagsinstitutioner oprettes som ”APØ- sager” (administration af personers økonomi) i KY. APØ-sagen kobles så sammen med de sager, hvorfra pengene skal gå ind på APØ-sagen fra. 

KY understøtter også administrationssager på pensionister og integrerer til UDK pension Social Pension Kommune (SPK).

Udbetalinger til arbejdsgivere og udbetalinger til afvigende modtager har sin egen funktionalitet og kræver ikke at de er oprettet som administrationskonti i ligesom i KMD Aktiv. 

Hvilke forsørgelsesydelser og enkeltydelser understøtter KY?

KY understøtter rigtig mange ydelser. Som udgangspunkt findes der erstatninger for alle enkeltydelser og forsørgelsesydelser fra KMD Aktiv. 

Er der ægtefællesager i KY?

Ky har ligesom KMD Aktiv ægtefællesager for ægtefæller som ikke selvstændig er berettiget til hjælp. 

Håndteres helbredstillæg og udvidet helbredstillæg i KY?

Disse ydelser er understøttet af Social Pension Kommune (SPK) og er ikke understøttet af KY. 

Understøtter KY 'andre ydelser' som bevillingstyperne NUL, NL1, NL2 osv. I KMD Aktiv?

Ja. KY er fra starten sat op med en række af de mest gængse enkelt ydelser fordelt på grupperingerne Enkelt ydelser (uden skatteberegning) og Andre Ydelser (med skatteberegning). 'andre ydelser' ud fra hvad KMD Aktiv benyttes til af flere kommuner.  Herudover kan kommunen selv sætte ydelser op i KY efter serviceniveau i egen kommune. Bemærk dog her, at vil ikke ske automatisk ydelses- og satsbestemmelse.

Indeholder KY speciel understøttelse af §42 Tabt arbejdsfortjeneste?

Der er af flere omgange blevet diskuteret SEL § 42 ift. om ydelsen skal med i den centrale opsætning. KY og de indstationerede sagsbehandlere har besluttet, at ydelsen kommer med i den centrale opsætning. Dog bliver det med manuel indberetning  ift. pension og feriepenge. 
Der er flere kommuner, der er gået over til at bruge Økonomisystemet til den fulde udbetaling, netop grundet den specielle indberetning til pensionskassen og feriekonto.

Arkivering og klagesager – hvordan håndteres det i KY?

KOMBIT har for Kommunernes Ydelsessystem (KY) afklaret med Statens Arkiver, at der ikke er arkiveringspligt for sagsdata, journalnotater og dokumenter, der registreres i KY. 

Der er imidlertid arkiveringspligt for klagesager på området. Det vil være meget omkostningstungt for kommunerne, hvis KY skal foretage arkivaflevering. Det er derfor besluttet at klagesager skal håndteres i et andet system, fx kommunens ESDH-system. 

KY og jobcentret
Kommunikerer KY med jobcenterløsningerne?

KY modtager kommunikation om fravær m.v. fra jobcenterløsningerne ligesom KMD Aktiv gør. Det er dog ikke alle kommuner der benytter integrationen i KMD Aktiv, da denne ikke er tilkøbt. 

Denne er dog inkluderet for alle kommuner i KY. Det betyder ændrede arbejdsgange for en del kommuners jobcentre. 

KY kan sende oplysninger om bevillinger til jobcenterløsningerne. Leverandørerne har dog valgt ikke at implementere denne snitflade. 

Kan medarbejdere i jobcenteret have kiggeadgang til KY?

Ja, og det kan andre forvaltninger også.

Bemærk at KY også forsender oplysninger om sager, dokumenter og journalnoter til sags og dokumentindekset, samt oplysninger om bevillinger og udbetalinger til ydelsesindekset. Disse informationer vil være synlige for jobcentermedarbejderne via eksempelvis SAPA.

Kan KY vise andre data fra jobcentrene?

Nej, ikke indledningsvis. 

Jobcenterløsningerne er dog i proces med at påbegynde aflevering af data til sags og dokumentindekset og ydelsesindekset, hvorved disse oplysninger vil være synlige i SAPA. KY indeholder et 'spring til SAPA' funktionalitet. Dette betyder at en KY bruger hurtigt kan springe til personoverblikket i SAPA og danne sig overblik over de ting jobcenterløsningerne indberetter til indekserne.  

Ledighedsydelse – oplysninger fra jobcenter: Hvordan fungerer datoerne for Indstilling til ledighedsydelse – hvilke data skal jobcentre-centre sende til KY?

Jobcentrene skal fremadrettet sende samme data som i dag

KY, støttesystemerne og SAPA
Kan jeg se KY data i SAPA?

SAPA viser data fra sags og dokumentindekset, samt fra ydelsesindekset. KY afleverer data til begge disse. 

Hvad afleverer KY til sags og dokumentindekset?

KY indlæser information om sager, journalnoter og dokumenter ind i Sags og Dokumentindekset. Disse data kan vises af alle IT-løsninger, som kommunen giver adgang hertil - eksempelvis SAPA. 

Hvad afleverer KY til ydelsesindekset?

KY indlæser information om bevilligede ydelser, samt effektueringerne ind i Ydelsesindekset. Disse data kan vises af alle IT-løsninger, som kommunen giver adgang hertil - eksempelvis SAPA. Bemærk at borgerblikket også vil trække udvalgte data fra Ydelsesindekset. 

Skal jeg bruge SAPA når jeg arbejder med KY?

Det kommer an på dine arbejdsopgaver. 

SAPA kan vise data registreret i indekserne. Dette kan eksempelvis være journalnotater fra jobcentrene eller dokumenter og sager fra kommunens EDSH system. Det er muligt at springe fra en sag i KY til personoverblikket i SAPA, hvor man kan danne sig et helhedsbillede af borgerens situation. Det er tilsvarende muligt at springe fra en sag i SAPA til en sag i KY. 

Skal vores borgerservice have adgang til KY?

Det er afhængig af kommunens faktiske organisering. 

Det er muligt at se et overblik over KY sagerne i SAPA (som læser data fra indekserne), ligesom at det er muligt at skrive et journalnotat på en sag i SAPA, som forsendes til KY. 

Udbetalinger og KY
Bruger KY KMD Udbetaling?

Nej, KY anvender ikke KMD Udbetaling. 

KY integrerer direkte til Nemkonto via ØIR (Økonomi i rammearkitekturen). 

Hvordan foregår quick-udbetaling i KY?

Sagsbehandler kan betille en quic-kudbetaling, der overføres til NemKonto hurtigst muligt. Markeres udbetaling som en quickudbetaling inden kl. 14, vil den som hovedregel være på Borgers konto dagen efter. Sagsbehandleren kan også vælge at udskrive et straksudbetalingsbilag, som efterfølgende kan benyttes ved kontant udbetaling.

Kan der udbetales til 3. part?

Ja

Andre integrationer
Har KY integration med Outlook?

Der findes ingen integration mellem Outlook og KY. Dokumenter kan flyttes til KY via Fordelingskomponenten. Hvis kommunens ESDH system/postfordelingskomponent understøtter denne vil det være muligt at sende emails til KY af denne kanal. 

Har KY integration til feriekonto?

Ja

Har KY integration til borgerblikket?

KY afleverer data til sags og dokumentindekset og ydelsesindekset. Borgerblikket bygger på data herfra.